Generatorul de imagini al ChatGPT oferă creații distractive inspirate de Studio Ghibli. Totuși, fotografiile pe care le încarci ajută OpenAI să-și antreneze modelul de inteligență artificială.
Iată cum poți limita acest acces.
Hayao Miyazaki, fondatorul iconic al Studio Ghibli, nu era fan al AI-ului generativ. În 2016, el l-a numit „o insultă adusă vieții însăși”.
La aproape un deceniu mai târziu, OpenAI a lansat un generator de imagini în ChatGPT. Acesta permite utilizatorilor să ceară imagini în stil Ghibli.
Funcția a devenit rapid populară, iar CEO-ul OpenAI, Sam Altman, a spus că „GPU-urile noastre se topeau” din cauza cererii mari. Însă, dacă ceva este gratuit, produsul ești tu.
Când a dezvoltat ChatGPT, OpenAI a preluat milioane de articole, imagini și videoclipuri de pe internet. Acest proces continuă, iar tot ce încarci sau tastezi în chatbot poate fi folosit pentru antrenarea și perfecționarea modelelor.
„Antrenarea cu imagini care reflectă o varietate largă de stiluri le permite modelelor să creeze sau să transforme imagini convingător”, a declarat OpenAI la lansarea generatorului de imagini.
Dacă vrei doar o poză nouă de profil pentru rețelele sociale, te întrebi dacă vrei să ajuți gratuit companii precum OpenAI, Google, Microsoft sau Meta să-și îmbunătățească produsele și să câștige bani. Mulți autori și deținători de drepturi se opun și cer compensații.
Dacă ești precaut cu datele tale, iată cum să limitezi accesul ChatGPT la conținutul tău.
Cum să oprești ChatGPT să învețe din datele tale
În ChatGPT și în generatorul video Sora există o setare ce îți protejează în parte confidențialitatea. Trebuie doar să comuți un buton pentru a opta din opțiunea de a folosi conversațiile sau imaginile tale la antrenarea AI-ului.
Procesul diferă ușor între instrumente.
Dacă folosești ChatGPT, fă click pe poza de profil și alege Settings. Mergi la Data controls > Improve the model for everyone și dezactivează comutatorul pentru a împiedica folosirea prompturilor și imaginilor tale de către OpenAI.
Dacă utilizezi căutarea vocală pe web, asigură-te că și opțiunile pentru înregistrări audio și video sunt dezactivate în aceeași secțiune.
În Sora, fă click pe profil și intră la Settings. Verifică ca Improve the model for everyone să fie dezactivat.
De asemenea, poți opri Publish to explore dacă nu vrei ca alții să găsească creațiile tale. Atenție însă: imaginile și videoclipurile deja publicate nu vor fi retrase automat.






