Mai bine în siguranță decât să regreți: cum să efectuezi un control de securitate al contului tău Google

Mai bine în siguranță decât să regreți: cum să efectuezi un control de securitate al contului tău Google

Te îngrijorează că altcineva ar putea obține acces neautorizat la contul tău Google?

Poți efectua un control de securitate pentru a verifica dacă este cât mai protejat.

Ca mulți oameni, probabil că viața ta online depinde semnificativ de serviciile Google, de la motorul de căutare și Gmail la Calendar și YouTube.

Calculatorul, telefonul și tableta ar putea fi conectate la contul tău Google.

Poate chiar deții un telefon Android care necesită acces la site-urile și serviciile Google.

Cum poți, ca utilizator Google, să ți contul în siguranță astfel încât nimeni altcineva să nu-l acceseze?

Google oferă instrumentul Verificare securitate, care îți arată setările de securitate și dispozitivele conectate, ca să le poți revizui și ajusta.

Deschide pagina de securitate Google în browser și autentifică-te cu contul tău.

Înainte de orice, Google va detecta imediat eventualele probleme de securitate.

Dacă vezi mesajul Ai recomandări de securitate, selectează linkul Protejează-ți contul pentru a vedea ce poți remedia.

Dacă nu se găsesc probleme dar Google oferă totuși sfaturi pentru a-ți îmbunătăți protecția, vei vedea Ai sfaturi de securitate.

În acest caz, fă click pe Revizuiește sfaturile.

Dacă nu există nici probleme, nici sfaturi, pagina afișează Contul tău este protejat și poți selecta Vezi detalii pentru a verifica setările oricum.

Google împarte posibilele probleme de securitate pe categorii, în funcție de modul în care folosești contul și de ce a detectat.

Posibile categorii: Dispozitivele tale, Autentificare și recuperare, Activitate recentă de securitate, Acces terțe părți, Navigare sigură și Parole salvate.

Un semn galben sau albastru cu semnul exclamării lângă o categorie indică posibile probleme, iar o bifa verde înseamnă că totul e în regulă.

Totuși, ar fi bine să revizuiești toate categoriile.

Selectează categoria Dispozitivele tale pentru a vedea toate dispozitivele conectate în prezent la contul tău.

Vezi și dispozitivele care au avut acces anterior, dar nu au mai fost folosite de mult timp.

Aceste dispozitive pot fi un PC cu Windows, Mac, iPhone, iPad, telefon Android sau televizoare inteligente.

Apasă butonul Elimină pentru a șterge un dispozitiv pe care nu îl mai folosești sau pe care nu îl recunoști.

Poți, de asemenea, să deschizi meniul Unde ești conectat pentru a vedea toate dispozitivele unde este autentificat contul tău.

Apasă pe un dispozitiv pentru mai multe informații.

Dacă nu-l recunoști, selectează Deconectare sau Nu recunoști ceva? > Deconectează de pe dispozitiv.

Dacă vrei, poți schimba parola imediat.

Ține minte că va trebui să actualizezi informațiile de autentificare pe toate dispozitivele tale.

Selectează Activitate recentă de securitate pe pagina Verificare securitate pentru a vedea evenimente înregistrate, cum ar fi autentificări sau schimbări de parolă.

Revizuiește fiecare eveniment; dacă ceva ți se pare suspect, apasă Vezi activitate necunoscută?.

Veți fi apoi ghidat să schimbați parola.

Dacă faci asta, reține că va trebui să te autentifici din nou pe toate celelalte dispozitive unde folosești contul Google.

Alege categoria Autentificare și recuperare pentru a-ți verifica metodele de recuperare a contului.

Aici găsești modalități de acces dacă rămâi blocat și dispozitivele mobile de încredere pentru verificări.

Google poate sugera actualizarea unui e-mail de recuperare, a numărului de telefon, a întrebărilor de securitate și a dispozitivelor de încredere.

Dacă adresa de e-mail și numărul de telefon sunt corecte, apasă Da, confirm.

Altfel, selectează Nu, actualizează și reintrodu parola pentru a face modificări.

Dacă vezi dispozitive mobile pe care vrei să le elimini sau întrebări de securitate de actualizat, apasă pe pictograma Info de lângă intrare.

Apoi fă click pe linkul afișat pentru a merge la pagina unde poți schimba detaliile.

Apasă pe categoria Acces terțe părți pentru a vedea serviciile care au acces la contul tău Google.

Pentru detalii, selectează pictograma Info de lângă fiecare intrare.

Ca să oprești accesul, apasă Elimină acces.

Asta e util mai ales dacă ai activat vreun serviciu extern din Workspace Marketplace.

De exemplu, dacă ai configurat acces la Gmail printr-un client de e-mail, acel client va figura ca acces terț.

În categoria Navigare sigură, Google poate sugera activarea protecției suplimentare împotriva site-urilor malițioase, download-urilor suspecte, email-urilor de phishing și extensiilor periculoase.

Dacă vrei să o activezi, apasă Continuă și apoi Activează.

În categoria Parole salvate, fă click pe Accesează verificatorul de parole pentru a verifica parolele stocate.

La următoarea pagină, apasă Verifică parolele și introdu parola contului tău Google.

Google îți va arăta parolele compromise, cele reutilizate și cele prea slabe.

Deschide fiecare categorie și apasă Schimbă parola pentru a accesa site-ul și a-ți actualiza parola.

Poți apăsa și pe pictograma cu trei puncte pentru alte opțiuni.

Alege Afișează parola pentru a vedea parola în text clar, Actualizează parola salvată pentru a modifica intrarea din baza Google sau Șterge parola pentru a o elimina din evidențe.

După ce parcurgi toate categoriile din Verificare securitate, pagina ar trebui să afișeze că nu mai există acțiuni recomandate și toate au bifă verde.

Chiar și așa, poți lua măsuri suplimentare pentru protecție.

Revino la pagina principală de securitate Google și vei găsi opțiuni precum setarea verificării în doi pași, activarea Passkeys, găsirea unui dispozitiv pierdut și gestionarea site-urilor și serviciilor care folosesc Autentifică-te cu Google.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top