Acum, mai mult ca niciodată, este important să controlezi ce apare în feed-urile tale de social media. Iată cum poți șterge sau ascunde postările de pe Facebook din cronologia ta, fie individual, fie în bloc.
Facebook îți amintește prea des de trecut.
Îți amintești concertul la care ai fost acum șase ani? Prietenia cu cineva de acum nouă ani? Fotografia făcută în vacanța din 2012? Nicio grijă, Facebook se asigură că nu uiți nimic.
Totuși, acum mai mult ca niciodată este important să filtrezi ce apare pe feed-urile tale de social media, pentru ca un potențial angajator sau o întâlnire să nu dea peste o fotografie, un comentariu sau un like nepotrivit.
Dacă ți-e rușine de fiecare dată când intri pe Facebook, poate e momentul să scapi de meme-urile vechi, de foștii parteneri și de amintirile stângace din 2008.
Ai putea alege să îți ștergi complet contul.
În schimb, iată o soluție mai bună dacă vrei o curățenie a contului de social media.
Mai întâi, poate fi util să vezi cum arată profilul tău pentru persoanele care nu sunt pe lista ta de prieteni.
Deschide meniul cu trei puncte de pe profilul tău de Facebook și selectează pictograma cu ochi Vizualizează ca.
Astfel vei vedea profilul exact așa cum îl văd utilizatorii publici, afișând tot ce ai setat ca Public.
Astfel poți vedea ce vor vedea ceilalți și să decizi ce ar trebui ascuns sau șters.
Apasă Ieși din vizualizare în partea de sus a paginii (pe mobil Ieși din vizualizare) pentru a reveni la modul normal.
Cea mai simplă metodă de a șterge o postare pe Facebook este să o găsești, să deschizi meniul cu trei puncte și să alegi Mută în arhivă sau Mută în gunoi.
Prima opțiune șterge postarea imediat, iar a doua o trimite în gunoi, unde va rămâne 30 de zile.
Poți limita vizibilitatea fotografiilor și postărilor vechi setându-le private în loc să le ștergi.
În cronologia ta, dă click pe cele trei puncte de lângă postarea pe care vrei să o ascunzi, selectează Modifică publicul (pe mobil Modifică confidențialitatea) și alege cine poate vedea postarea.
Alege Numai eu pentru ca nimeni altcineva să nu vadă postarea.
Pentru a o ascunde doar de anumite persoane, selectează Prieteni cu excepția… sau Prietenii specifici… pentru a include sau exclude anumite persoane. De asemenea, poți folosi opțiunea Personalizat pentru un mix de incluziuni și excluderi.
Facebook oferă și un instrument pentru a ascunde în masă postările publice din cronologie.
Accesează Setări și confidențialitate > Setări > Setările implicite ale publicului și alege Prieteni sau Personalizat pentru a limita cine poate vedea postările.
Fă și un control al confidențialității în Setări și confidențialitate > Controlul confidențialității > Cine poate vedea ce distribui.
Parcurge ecranele și apasă Restricționează lângă opțiunea Restricționare postări anterioare.
Vei primi un avertisment că toate postările tale publice vor fi transformate în vizibile doar prietenilor. Dacă ești de acord, apasă butonul Restricționează pentru a aplica setarea.
Ai probleme în a găsi postări anume? Jurnalul de activitate al Facebook te poate ajuta.
Intră pe profilul tău, apasă meniul cu trei puncte și selectează Jurnal de activitate.
Aici vei vedea fiecare acțiune făcută de tine sau de altcineva pe cronologia ta, inclusiv reacții, distribuiri, comentarii, etichetări și postări.
Rezultatele pot fi filtrate după dată sau persoană.
Facebook împarte activitatea în categorii și subcategorii pentru a găsi mai ușor ce cauți.
De exemplu, poți selecta Postări pentru a vedea tot ce ai publicat sau să filtrezi după text, fotografii și videoclipuri postate în cronologia ta ori pe paginile altor utilizatori.
Când găsești o postare pe care vrei să o elimini, apasă meniul cu trei puncte și alege să o ștergi, să o ascunzi sau să o arhivezi.
Pentru comentarii poți șterge direct comentariul, iar pentru prieteni sau etichete poți elimina prietenia sau eticheta.
Poți și modifica publicul pentru acțiuni individuale, astfel încât acestea să fie vizibile doar pentru persoanele selectate.
De asemenea, poți alege Istoric activitate pentru a vedea o linie temporală a fiecărei acțiuni pe care ai întreprins-o pe platformă.
Nu vrei să pierzi definitiv informațiile de pe Facebook? Poți descărca o copie a întregii tale cronologii.
Accesează Setări și confidențialitate > Setări > Descarcă informațiile de pe Facebook.
Vei fi redirecționat către Centrul de conturi Meta; apasă pe linkul Descarcă sau transferă informații pentru a începe.
Aici, selectează profilul și datele pe care vrei să le descarci.
Odată ce fișierul este creat, îl poți descărca din fila Fișiere disponibile.
Poți de asemenea transfera anumite date către alte platforme.






