Înainte să renunţi la vechiul tău dispozitiv, asigură-te că ştergi toate urmele tale şi ale datelor tale.
Iată cum să ştergi informaţiile personale de pe un iPhone, iPad sau dispozitiv Android.
Vrei să vinzi sau să donezi un iPhone, iPad ori un dispozitiv Android vechi şi vrei să te asiguri că nimeni nu poate accesa informaţiile tale personale.
De aceea trebuie să ştergi toate urmele tale şi datele înainte de a renunţa la dispozitiv.
Prin resetarea la setările din fabrică vei şterge toate informaţiile personale, aplicaţiile şi conţinutul de pe dispozitiv.
Astfel, un nou proprietar nu va putea explora gadgetul tău.
După acest pas, poţi vinde în siguranţă telefonul iPhone sau dispozitivul Android, sau chiar scăpa de vechea tehnologie.
Înainte să ştergi dispozitivul, asigură-te că ai făcut backup sau ai transferat orice informaţie vrei să păstrezi.
Paşii pentru curăţarea telefonului variază în funcţie de sistemul de operare, dar sunt destul de simpli cu puţină îndrumare.
Înainte să resetezi dispozitivul Apple, fă un backup al datelor pe computer sau în iCloud.
De asemenea, poţi transfera fişierele, setările şi alte informaţii direct pe un iPhone nou.
Pentru a reseta orice dispozitiv Apple, trebuie mai întâi să îl deconectezi de la serviciile importante precum Find My şi iCloud înainte de a şterge definitiv datele.
Poţi ieşi simultan din ambele dacă faci deconectarea completă de la contul iCloud.
Pentru asta, apasă pe numele tău din partea de sus a ecranului Settings, apoi derulează în jos pe ecranul Apple ID şi apasă pe Sign Out.
Verifică să fie dezactivate Health, Keychain şi Safari, apoi apasă din nou pe Sign Out pentru confirmarea finală.
Prin deconectarea de la iCloud, serviciul Find My al Apple se dezactivează automat.
Ar trebui să primeşti şi un e-mail care te anunţă că Find My a fost dezactivat pe dispozitiv.
Apoi trebuie să ştergi datele personale de pe dispozitiv.
Mergi la Settings > General şi apasă pe linkul Transfer or Reset iPhone din partea de jos a paginii.
Alege Erase All Content and Settings, apoi apasă Continue. S-ar putea să trebuiască să introduci codul de acces pentru confirmare.
În final, apasă pe comanda Erase iPhone pentru resetarea telefonului.
Dispozitivul se va şterge şi va reveni la condiţiile din fabrică.
După resetare, telefonul porneşte şi afişează ecranul de configurare.
Acum îl poţi opri, pregătindu-l pentru vânzare sau pentru un nou proprietar.
Acelaşi proces funcţionează pentru iPhone, iPad şi iPod touch.
Înainte să ştergi dispozitivul Android, asigură-te că ai făcut backup pentru toate datele.
Cu un serviciu precum Google One, poţi salva în cloud datele aplicaţiilor, istoricul apelurilor, contacte, setări, SMS-uri, fotografii şi videoclipuri.
S-ar putea să vrei mai întâi să encriptezi datele de pe dispozitiv.
Chiar dacă nu e obligatoriu, oferă un strat extra de protecţie în cazul în care cineva ar reuşi să treacă de ştergere şi să acceseze informaţiile tale.
Pentru a encripta dispozitivul Android, mergi la Settings şi caută meniul Security.
Ar trebui să existe o opţiune pentru activarea criptării pe dispozitiv.
Dacă nu găseşti meniul potrivit, foloseşte căutarea din Settings şi caută “encryption”.
Dacă dispozitivul nu este deja criptat, poţi începe procesul de criptare.
Telefonul trebuie conectat la priză sau complet încărcat şi nu vei putea folosi dispozitivul până la finalizare.
Aceasta asigură că datele personale şi celelalte informaţii nu pot fi citite.
Când procesul se încheie, telefonul sau tableta va reporni.
Apoi poţi reveni în setările de criptare pentru a verifica că este activă.
Acum trebuie să găseşti opţiunea potrivită pentru resetarea dispozitivului.
Fiind Android, paşii diferă în funcţie de producător, model şi versiunea de sistem.
Mergi la Settings şi caută Backup & reset, General Management sau System.
Dacă nu o găseşti, foloseşte căutarea din Settings şi tastează “reset”.
Alege Factory Data Reset sau Erase all data (factory reset) pentru a vedea ce date vor fi şterse din conturile tale.
Apasă Reset, introdu parola şi confirmă acţiunea.
Apasă Erase Everything sau Delete All pentru a şterge datele şi a restaura dispozitivul la setările din fabrică.
După resetare, vei vedea ecranul de bun venit.
Acum îl poţi opri şi pregăti pentru predare.
Aceşti paşi funcţionează atâta timp cât telefonul funcţionează normal.
Dacă ai probleme şi telefonul nu porneşte, există metode alternative de resetare, cum ar fi conectarea la un computer sau accesarea modului Recovery pentru a reseta dispozitivul.






