Iată cum să limitezi datele pe care Facebook (și compania mamă Meta) le partajează despre tine sau prietenii tăi prin site-uri, jocuri și aplicații.
Auditările de securitate sunt enervante, dar necesare în viața online.
Atacuri mici și mari au compromis datele multor utilizatori de internet, așa că depinde de tine să te asiguri că rețelele sociale și aplicațiile nu colectează mai multe date decât ar trebui.
De exemplu, îți amintești scandalul Cambridge Analytica? Datele folosite au fost preluate de pe Facebook în 2014, iar scandalul a explodat în 2018.
Atunci, colectarea părea oarecum legală până când cei care au adunat datele s-au ciocnit cu Facebook, iar rețeaua socială a fost copleșită de presă negativă. Facebook a rămas șocată că s-a întâmplat asta.
Companiile mari de tehnologie câștigă foarte mulți bani din informațiile tale, fie că le analizează pentru a-ți vinde produse (Facebook are trackere de date în alte aplicații) sau le vinde direct altora. Deși rețeaua socială a făcut mai ușor să îți protejezi o parte din date, nu a renunțat complet la colectarea de informații despre tine. Și nu va face asta niciodată.
Există totuși câteva restricții pentru contul tău de Facebook, dar instrumentele pot fi greu de înțeles. Activarea unora dintre ele poate limita ceea ce faci pe Facebook și modul în care te autentifici pe alte site-uri. Dar este un început, deoarece, în afară de ștergerea contului de Facebook, limitarea accesului la informațiile tale este esențială pentru liniștea ta sufletească.
Primul pas este să mergi la Setări și confidențialitate > Setări > Aplicații și site-uri web. Pe un smartphone, deschide meniul hamburger și urmează aceeași cale.
Lista de aplicații și site-uri afișate cuprinde toate serviciile care au acces la datele tale de pe Facebook, fie pentru că te-ai conectat la ele, fie ai folosit credentiale Facebook pentru autentificare. În mod invers, unele pot publica și în contul tău de Facebook.
Apasă pe Vizualizare și editează pentru a vedea ce informații partajează. O fereastră pop-up va afișa datele la care are acces fiecare aplicație; schimbă aceste setări dacă vrei să păstrezi aplicația instalată, dar să restricționezi informațiile. Spune aplicațiilor că nu vrei să partajezi lista de prieteni, postări de pe cronologie, actualizări de status, evenimente etc. Trebuie făcut pentru fiecare aplicație sau site în parte.
Pagină susține că afișează site-urile și aplicațiile „cele mai recente”, dar unele datează de ani de zile. Elimină orice este mai vechi de un an. Dacă vei folosi cu adevărat un serviciu din nou, te poți autentifica mai târziu folosind aplicația sau site-ul respectiv (dacă nu îl blochezi, vezi mai jos).
În plus, aceasta va „șterge postările, videoclipurile sau evenimentele” pe care aplicația sau site-ul le-a postat pe cronologia ta.
Când ștergi o aplicație sau un site cu care te-ai conectat prin Facebook, vei primi o avertizare. Aceasta poate șterge contul tău de pe site-ul terț și poate elimina toate activitățile, chiar dacă contul rămâne activ.
Poți bifa o opțiune suplimentară pentru a elimina și postările, videoclipurile sau fotografiile pe care aceste servicii le-au postat pe Facebook în numele tău.
După ce ai terminat, vei vedea un ecran de confirmare care sugerează că va dura ceva până când toate datele și conexiunile vor fi distruse. (La fel cum durează uneori să primești un ramburs pe cardul de credit, deși plata este instantanee.)
Pe aceeași pagină, apasă pe linkul Vizualizare aplicații și site-uri eliminate pentru a vedea o listă pop-up cu toate accesările pe care le-ai eliminat anterior din cont.
Apasă pe linkul Vizualizare din dreptul fiecărei aplicații sau site pentru informații suplimentare. Vei vedea data când ai șters accesul (pentru unele intrări) și ID-ul de utilizator acordat de serviciul fiecărei aplicații/site. Dacă vrei mai multe detalii, există un link către politica de confidențialitate, dacă este disponibil. Multe duc la pagini 404, dar asta se întâmplă când serviciile mai vechi dispar.
De asemenea, ar trebui să vizitezi Preferințe din partea de jos a paginii. Aici poți activa sau dezactiva opțiunea de a te autentifica în aplicații și site-uri terțe cu Facebook. Apasă Dezactivare lângă Aplicații, site-uri web și jocuri sau Notificări pentru jocuri și aplicații.
Dacă faci acest lucru, Facebook nu se va mai conecta la nicio aplicație sau site terț cu credentialele tale. Nu vei mai putea să te autentifici pe site-uri sau jocuri cu Facebook, să partajezi conținut între aplicații sau să folosești personalizarea instantanee. De asemenea, vei fi delogat din toate aplicațiile unde erai autentificat cu Facebook.
Dacă dezactivezi și apoi reactivezi, vei fi delogat din toate aplicațiile și site-urile pe care le-ai folosit anterior. Aceasta este o metodă bună de a relua conexiunile doar cu serviciile în care ai încredere.
Dezactivarea Notificărilor pentru jocuri și aplicații înseamnă că nu vei mai primi cereri de la prieteni să te alături în jocuri enervante (ne aducem aminte de Farmville). Aceasta nu te scapă de partajarea datelor, dar îți poate salva câteva prietenii.
Partajarea datelor merge și în cealaltă direcție. Facebook urmărește activitățile tale online chiar și când nu ești pe platformă. Asta pentru că multe site-uri împărtășesc datele tale cu Facebook, în principal prin linkuri de publicitate.
Poți vedea ce date au fost colectate și le poți șterge. Mergi la Setări și confidențialitate > Setări > Centrul de conturi Meta > Informațiile și permisiunile tale > Activitatea ta în afara tehnologiilor Meta. Termenul „în afara tehnologiilor Meta” se referă la ceea ce urmăresc când nu folosești Facebook, Instagram sau Oculus.
Apasă Activitate recentă pentru a vedea lista completă a site-urilor care partajează date. (Probabil va trebui să îți introduci din nou parola de Facebook.)
Apasă Șterge activitatea anterioară în partea de sus pentru a curăța toate datele pe care Facebook le stochează—aceasta va deconecta contul tău de la acele servicii, dacă există o conexiune directă. Nu va afecta reclamele pe care le vezi.
Folosește Deconectează activitate specifică pentru a șterge conexiunile cu site-uri selectate, acum și pe viitor, pentru orice proprietate Meta. Aceasta împiedică utilizarea Facebook pentru autentificare pe alte site-uri în viitor, dar poți oricând să revii și să permiți activitățile conexe.
De asemenea, poți gestiona complet activitatea viitoare pentru toate aplicațiile și site-urile. Această setare globală îți permite fie să permiți toate informațiile conectate, fie să „deconectezi complet informațiile pe care companiile și organizațiile le trimit” către Meta.
Toate acestea sunt utile. Totuși, nimic nu împiedică Facebook și alte site-uri să folosească amprenta browserului pentru a-ți identifica persoana, chiar fără partajarea datelor sau cookie-uri.
Dacă ești îngrijorat de confidențialitate când folosești Facebook, fă verificarea completă a confidențialității. Aceasta parcurge cine poate vedea ce partajezi, explică cum să îți securizezi contul și multe altele.
De exemplu, sub Cine poate vedea ce partajezi, nimeni nu trebuie să știe orașul natal sau data nașterii tale—aceste informații sunt folosite ca măsuri de securitate pe alte site-uri. Setează-le pe Doar eu. Da, s-ar putea să primești mai puține urări de ziua ta.
De asemenea, derulează mai jos și, în secțiunea Prieteni și urmăritori, poți limita cine poate vedea lista ta completă de prieteni sau paginile pe care le urmărești. Aceste liste sunt folosite de escroci pentru a crea profiluri false sau pentru a înșela și mai mulți oameni.
Reține că singura modalitate reală de a scăpa complet de urmărire și invadarea intimității de către Facebook este să nu ai niciodată un cont. Următorul pas este să îți ștergi contul de Facebook (nu doar să îl dezactivezi). Șterge și conturile de Instagram și WhatsApp, deoarece și ele sunt deținute de Meta.






